iç mimarlık - yapı ölçeklendirme

"Ölçek" teriminin tasarımcı için iki anlamı vardır: Birincisi yapının çizimini kağıda sığdırmak için kullanılan bir yöntemi içerir. Bunu yapmak için ölçekli çizim yaparız, yani yapının tüm bölümlerini belirli bir oranda küçültürüz. Eğer çok büyük bir çizim yapıyorsak, sözgelimi bir vaziyet planı, 1:200 ya da 1:500 oranlarını kullanırız çizdiğimiz her şey gerçeğin iki yüzde ya da beş yüzde biri boyutunda olacaktır. Daha küçük şeyleri çizerken, örneğin dolay detaylarını, 1:5 ölçeğinde hatta gerçek boyutta çizim yapabiliriz. Bu iki uç arasında, sözgelimi mekân yerleşimi çizerken, 1:50 ya da 1:100 ölçeğini kullanırız.


Ölçeğin ikinci anlamı, farklı boyutlardaki öğeler arasında karşılaştırma yapmayı anlatır. İç mimar genellikle insanlar için iç mekan dekorasyonu yaparken, dolayısıyla "insan ölçeği"ni kullanacağız. Eğer bir mekânı ya da nesnenin insan ölçeğinde olduklarını söyleyebiliriz.



Altın Oran Nedir?

Bir çizigiyi 8:13 oranında bölündüğünde uzun kısmın kısa kısma olan oranı, uzun kısmın çizginin tamamına olan oranın eşit olur. Antik dünyada bu orantının göze hoş gelen oranlar doğurduğu düşünülürdü. Bu orantı Fibonacci dizisindeki sayılarla elde edilen orantıya çok yakındır. Altın Oran'la elde edilen şekiller yüzlerce yıldır kullanılıyor. Mısır piramitleri,Yunan tapınakları ve Rönesans'ta bu oranın etkileri görülebilir. Günümüzde de pek çok sanat eserinin, tasarımın ve mimarinin temelinde Altın Oran yatar.


Fibonacci Dizisi Nedir?

Her sayının kendinden önce gelen iki sayının toplamı olduğu sayı dizisidir. Ortaçağ'da Fibonacci tarafından keşfedilen bu dizi, o zamandan beri orantı sistemlerinin temeli olarak kullanılmıştır.
Doğada sık sık rastlanan ve göze hoş gelen oranlar oluşturan dizi ilerledikçe, bir Fibonacci sayısının kendinden önce gelen sayıya bölünmesiyle oluşan oran 1.618'e yani Altın Oran'a yaklaşır.

The Modular Nedir?

Le Corbuiser, tasarladığı ve patentini aldığı Modular, 1948 tarihli kitabı Le Modular'ın konusudur. Mimarlık ve mühendislikte geçerli, uyumlu bir ölçek olması amacıyla tasarlanan Modular, tasarım endüstrisinin tüm alanlarında kullanılmıştır. İnsan vücudunun temel oranları Altın Oran, Finonacci Dizi ve Mekansal uzaklıklarının oranlarıyla bir araya getirerek bina ve iç mekan tasarımında kullanılmak üzere bir bir ölçü sistemi oluşturmuştur.


Bir
0, 1, 1, 2, 3, 5 ,8 ,13, 21, 34, 55, 89, 144, 233 ,377 ,610, 987, 1597 ,2584 , 4181, 6765 , 10946

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Silikon Cephe Kaplama Nasıl Yapılır?

Akustik Tavan (Alçıpan) Nedir ?